Reacties van deelnemers en luisteraars

Van Nederland en België tot in Rusland, India en Israël, overal worden de podcasts van Hoor! Geschiedenis beluisterd.

Hieronder enkele reacties van luisteraars. Kritiek hebben we niet weggelaten. Er zitten ook reacties van Hovo-cursisten tussen van diverse universiteiten en rechts die van iTunes.

Recensies iTunes (5 sterren)

Ik heb de ‘oude serie herhaarlijk beluisterd. Blijft boeien, behalve het muziekje. Ik ben heel benieuwd naar de nieuwe serie. De titels zijn veelbelovend.
K.v.T. – 26 september 2012

Goh, ik wilde de serie weer eens beluisteren en zie nu dat je recent weer opnieuw bent begonnen! Hulde! Zit voor mijn werk veel op de weg en dan is dit ideaal.
J.v.d.B. – 29 januari 2012

Dank voor deze mooie podcast. Luister er met veel plezier naar. Aangename stem en zeer interessant.
B. – 28 januari 2012

Goed dat je weer verder gaat. Valt nog een hoop te leren over de geschiedenis. Ik waardeer je werk ontzettend. Ga zo door.
R.G. – 3 december 2011
Super podcast. To the point in 5 minuten! Vol verwachting of er n og meer komen.
M.T. – 7 november 2009

Gesproken als een heer, perfect voor in de trein of om mee in slaap te vallen. Fascinerend.
J.v.B. – 7 november 2009

Overige reacties

Ik ben Duitser, die de Nederlandse taal heeft geleerd. Ik werk in een hotel. Daar is het heel handig om wat Nederlands te kunnen spreken. U spreekt zeer goed en duidelijk Nederlands! In tegenstelling tot sommige Nederlandse hotelgasten 😉

N.H., Duitsland, 31 december 2015

Het was voor mij een buitengewoon genoegen om te horen hoe u de geschiedenis levend wist te maken.
K.W., 12 februari 2014

Uw colleges vaderlandse en europese geschiedenis hebben op een inspirerende wijze onze kennis en inzicht in de west-europese samenleving verrijkt, waarvoor onze dank.
N.G.K., 2 december 2013

Uw podcasts zijn geweldig. Ik ontdek ze nu pas dus ga een interessante zomer tegemoet.
A.S. – 19 juli 2013

ik heb eerst sinds kort Uw serie over de Nederlandse geschiedenis als podcast “ontdekt”. Heel interessant en goed gemaakt. En Uw stem is aangenaam te horen en duidelijk verstaanbaar. Helaas ben ik te ver weg (Duitsland, Beieren) om persoonlijk de aangekondigde vertellingen in de bibliotheek in Rotterdam te bezoeken. Daarom zou het fijn zijn, als deze ook als podcast beschikbaar gestelld zouden worden.
H. S. (Beieren, Duitsland) – 30 juni 2013

Ik ga dagelijks te voet naar mijn werk, een wandeling van precies een uur. Daarbij heb ik in de afgelopen weken alle 204 afleveringen van Hoor!Geschiedenis beluisterd. Ze waren allemaal boeiend om naar te luisteren. Daarbij ook een goede opfriscursus want op mijn 64ste is de stof van de lagere en middelbare school wel wat roestig geworden. Door ze allemaal achter elkaar te luisteren is de draad van de geschiedenis in mijn hoofd weer wat minder kronkelig geworden.
J.W. – 24 juni 2013

Ik heb uw podcasts altijd met veel plezier beluisterd, daarvoor alsnog mijn dank. Uw podcasts verschenen altijd automatisch in mijn iTunes, en ik kijk al uit naar het moment dat ze weer terug zullen komen. Ik wilde met dit bericht enkel mijn waardering voor uw werk laten blijken.
E.J. – 10 april 2013

Ik geniet van deze podcasten.
R.B. – 22 maart 2013

Mijn complimenten: heel leuk om iedere dag even wat geschiedenis tot je te nemen! Leerzaam en onderhoudend.
G.M. – 18 januari 2013

Ik luister met groot plezier naar de podcasts van hoorgeschiedenis. Dank daarvoor en ga door!
G. v. W. – 16 januari 2013

Pas nu, na een tip van een Nederlandse mede-student, heb ik Hoor! Geschiedenis ontdekt. Enorm interessant! Wat een goed idee om deze waardevolle verhalen op deze manier publiek te maken. Ik ben dan ook onmiddellijk aan het luisteren gegaan.
F.B. – 21 oktober 2012

Wat een geweldige podcast. Mijn complimenten. Ik zie uit naar het vervolg. Ik hoop dat u in de nog resterende eeuwen even gedetailleerd kunt blijven. Juist uw gedetailleerdheid spreekt mij namelijk erg aan.
J. H. – 14 oktober 2012

… Tevens wil ik gebruik maken van de gelegenheid om een compliment te geven voor de kwaliteit van de podcasts, ik luister hier met veel plezier naar!
J. v.d. P. – 2 september 2012

Ik mis mijn dagelijkse geschiedenispodcast. Hopelijk is uw vakantie gauw voorbij.
A. O.W. – 31 augustus 2012

De podcast Hoor Geschiedenis is werkelijk fantastisch. Een geweldig interessante manier om onze geschiedenis te leren kennen.
W. v.d. H. – 21 augustus 2012

Eigenlijk alleen een compliment voor de serie (prima en originele tune trouwens “its just a matter of time”). Via de podcast in de iTunes store heb ik alle afleveringen gedownload. In ieder geval is het een dejavue naar mijn schooltijd, uitstekend bijvoorbeeld bij lange wandelingen met de honden in de avond.
S.N. – 1 augustus 2012

… Meteen een mooie gelegenheid om te zeggen dat ik met zoveel plezier luister.Veel meer inzicht krijg in het grotere verband van de geschiedenis binnen Europa.. Maar ook beter ons hedendaags Nederland herken. Leuk is dat. En mijn compliment voor de manier van vertellen. Ik geniet er van.
A.B. – 1 augustus 2012

Heb echt met bewondering en ook een beetje ademloos je boek gelezen. Ik zou willen dat ik jouw talenten had….GEWELDIG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Wilde dit gewoon even kwijt…………..
A. E. – 3 juli 2012

Gewoon een kort bericht dat ik sinds enige tijd met veel genoegen naar je podcasts luister. Ik rij momenteel voor een project dagelijks 1,5 uur heen en 1,5 uur terug in de auto. Ik luisterde veel nieuws, maar op een gegeven moment weet je wel dat het crisis is. Wanneer ik met de trein reiste las ik vaak vakliteratuur (IT), maar als podcast in de auto is dat minder geschikt.
Ik vond ‘hoor geschiedenis’ via iTunes en ben laaiend enthousiast. Ik heb mijn vrouw ook verteld over de Merovingers 😉 Complimenten dus, en veel succes.
M. K. – 5 juni 2012

Wat apprecieer ik vooral je je podcast: je bent ontzettend bekwaam in het tot een goed gebalde synthese te komen van je items: in een oogwenk heb je direct de kern, of een toelichting…Bijzonder goed.
M.G. – 22 mei 2012

Van harte geluk gewenst met de European Podcast Award. Uiteraard volkomen terecht gewonnen: de podcast is van een aangename kwaliteit, de website is perfect en de tune past buitengewoon goed bij de inhoud! Kortom een positieve bijdrage aan het bestaan van velen. Heel veel dank.
M. v.d. B. – 20 mei 2012

Ik luister geregeld naar je podcast. Ik heb ze allemaal vanaf het begin gedownload naar mijn iPod, en luister dan naar enkele afleveringen achter elkaar (niet elke dag, maar we geregeld).
Ik ben nu bijna aan het eind van de eerste serie. Ik vind het heel leuk om op deze manier mijn vaderlandse geschiedenis lessen van vroeger opnieuw te horen vertellen. En met veel meer achtergrond verhalen! Mijn complimenten!
H. H. – 21 mei 2012

… Gelijk de mogelijkheid om even te laten blijken dat ik deze podcasts zeer waardeer.
20 mei 2012

Van harte gefeliciteerd met je overwinning in de European podcast awards. Het is je van harte gegund, ik luister systematisch naar je afleveringen, razend interessant.
J. v. G. – 17 mei 2012

Van Harte gefeliciteerd met je award. Helemaal verdiend. Ik geniet elke enorm van je podcast. Ik woon in Zimbabwe en kijk elke dag weer uit naar de volgende aflevering!
A. B. – 15 mei 2012

Gefeliciteerd! Ik lig inmiddels een beetje achter op schema maar ik luister er altijd graag naar!!
C. O. – 14 mei 2012

Proficiat! Of proostficiat? Hoe ook, indachtig Jaques D’Ancona zeg ik: ‘Doooorrrrgaan! Voorrralll doooorrrrgaan!’
J. C. – 21 maart 2012

Van harte gefeliciteerd met dit prachtig succes. Wij profiteren er naar hartenlust van!
J. v.d. A. – 20 maart 2012

Ik wil je even bedanken. Ik fiets veel en luister dan naar podcasts. nu ook jouw serie over de NL geschiedenis. Leuke manier om roots te ontdekken.
W. K. – 5 december 2011

Erg mooi, en weer interessant de nieuwe serie hoorgeschiedenis,komt in de toekomst ook onze koloniale geschiedenis nog voorbij ?
K. S. – 4 december 2011

Leuk, dat ze er weer zijn ! Opnieuw zal ik ze opnemen en ’s nachts afspelen. Bedankt en veel succes !
P. K. – 30 november 2011

Ik verheug me al op de volgende serie.
H. T. – 30 november 2011

Succes met het vervaardigen van de nieuwe podcast afleveringen. Ik ga vanzelfsprekend mijn stem op je uitbrengen voor de European Podcast Award.
H. G. – 30 november 2011

Met heel veel plezier heb ik de twee nieuwe onderwerpen van hoor geschiedenis gezien. Precies wat ik nodig heb! Ik geef namelijk geschiedenis op een school voor kinderen met een visuele beperking. Filmpjes kijken doen we ook wel maar een podcast is voor de braille leerlingen natuurlijk geweldig. Vooral de eindexamen kandidaten horen het ook graag eens van een ander! Veel plezier met uw werk.
J. S. – 28 november 2011

Wat ben ik ontzettend blij om te lezen dat u aan een nieuwe podcast-serie gaat beginnen. Ik heb erg genoten van de eerste serie die een prachtig beeld heeft geschapen van de Nederlandse (en ook Europese) geschiedenis. Ook mijn kinderen vonden het een prachtserie, vooral omdat de onderwerpen in een compacte en duidelijke vertelstijl werden uitgelegd.
Nogmaals bedankt voor dit initiatief !
12 augustus 2011

Heel erg bedankt voor de fantastische verhalen. Ik laat het veel mensen weten zodat zij ook kunnen genieten.
J.B. – 22 mei 2011

Je zou ons erg blij maken met een vervolg op de 220, zeer gewaardeerde,podcasts die we al meerdere keren hebben beluisterd!
J.v.K. – 22 mei 2011

De cursisten waren uitermate tevreden over de docent en de inhoud van de colleges. De docent heeft een heel prettige manier van doceren. Hij staat open voor de mening van anderen en stelt zich niet boven de cursisten. Dit werd als zeer prettig ervaren.
Evaluatie Hovo – 16 mei 2011

Allereerst is de stof zeer interessant maar de manier van “oplezen” van een tekst is zeer iritant.
R.R. – 6 mei 2011

Fijn dat je weer een lezingenreeks in Rotterdam kunt komen verzorgen. Ik zie ernaar uit.
P.R. – 1 mei 2011

Regelmatig luister ik naar je podcasts, luisterrijk en leerrijk waarvoor dank.
J.H. – 13 april 2011

Naast het aantal mensen dat je weet aan te spreken, blijkt ook dat zij een grote waardering hebben voor je deskundigheid en manier van presenteren.
Evaluatie Hovo – 18 maart 2011

Wij zijn trouwe beluisteraars van Hoor! Geschiedenis. Heel erg prettig om naar te luisteren en ook leerzaam.
24 maart 2011

Alleen een mail om u te complementeren met uw podcastserie ‘hoor! geschiedenis’. Ik luister er al enkele weken met veel belangstelling naar in de auto. Erg leuk om op deze manier weer de rode draad van de vaderlandse geschiedenis terug te horen. U heeft oprecht iets moois gemaakt. Een vervolg zou uiteraard zeer welkom zijn, maar ik denk dat het enorm veel werk is geweest. Ik heb gelukkig nog een 50 afleveringen voor de boeg!
E.T. – 8 febr. 2011

Een bedankje: als nieuwe student heb ik dit weekend voor het eerst naar uw podcasts geluisterd. Ik ben daar erg blij mee!
J.N. – 7 febr. 2011

ik vroeg mij af wanneer je weer lezingen gaat geven, het zijn erge leuke middagen.
L.D. – 16 jan. 2011

Buitengewoon goede en plezierige cursus!
Evaluatie Hovo – najaar 2010

Uw podcasts maken mijn werk (erg veel uren in de auto) niet alleen uitermate aangenaam, maar ook zeer educatief. Ik rij tegenwoordig geen auto meer, ik ga naar college.
F.Z. – 31 okt. 2010

Ik wil u bedanken en feliciteren voor de manier waarop u de geschiedenis inzichtelijk maakt en voor het gezelschap in de eindeloze files in Nederland.
Professioneel werk ik regelmatig in Nederland en uw reportages laten ook het Belgische publiek toe ietwat te begrijpen hoe de (ook hedendaagse) Nederlandse onderlinge verschillen in elkaar kunnen zitten. Tenslotte is een groot stuk geschiedenis van België ook die van Nederland of vice versa.
R.B. – 16 okt. 2010

ik vind de serie goed. Niettegenstaande ik Belg ben, krijg ik echt een mooi overzicht en verdieping in een aantal situaties.
M.G. – 22 sept. 2010

We hebben genoten van deze mooie dag. Wat kan jij boeiend vertellen! Bedankt!
L. en A.W. – 11 sept. 2010

Ik volgde al Uw podcasts,met grote bewondering voor het door U gepresteerde werk!
W.d.G. – 17 juli 2010

Met groot genoegen luister ik naar de meer dan 200 afleveringen van hoor geschiedenis. De vaderlandse geschiedenis in de herhaling maar dan voor mij met een aantal details en inzichten die het allemaal wat begrijpelijker en inzichtelijker maken. En leuk verteld!
K.B. – 22 mei 2010

Met veel plezier heb ik op de fiets naar m’n werk en weer terug de afleveringen van “Hoor Gescheidenis” gevolgd t/m aflevering 222. Is al bekend wanneer die draad weer wordt opgepakt?
H.G. – 7 mei 2010

Komen er nog nieuwe afleveringen van de fantastische podcast-serie. Ik ben postbode en heb de serie met veel plezier al postbezorgend gevolgd.
A.S. – 6 mei 2010

Wat een mooie reeks – wat een goed thema.
J.d.V. – 4 mei 2010

De docent heeft een prettige manier van brengen en kan goed vertellen. Hij geeft de grote lijnen en legt verbanden. Verder geeft hij een goede verwijzing naar bronnen en verlevendigt hij de colleges met muziek uit die tijd. De diepgang viel tegen, het mag pittiger zijn. De podcasts die men kan downloaden en beluisteren zijn een geniaal middel en een waardevolle toevoeging.
Evaluatie Hovo – voorjaar 2010

ik beleef er veel plezier aan. 3 maanden terug ben ik aan een cursus vaderlandse geschiedenis bij het LOI begonnen. Naar aanleiding daarvan ging ik op Internet zoeken wat er zoal te vinden is en daarbij liep ik tegen je podcasts aan. Ik ben zelf computerprogrammeur en vind het heerlijk om nu iets eens heel anders te doen. Ik heb je podcasts op een I-Pod gezet en luister nu elke avond voor het slapen gaan naar 2 of 3 afleveringen. De podcasts sluiten prima aan op de lesstof. In je podcast zitten leuke achtergrondverhalen die niet in de lesstof staan. Je vertelt ze bovendien erg leuk.
A.H. – 18 april 2010

Hierbij nogmaals mijn hartelijke dank voor de zeer interessante cursus “over de Grenzen van Europa”. Je bent een magnifiek verteller met een enorme kennis van zaken. Ik vraag me elke keer weer af hoe je de gepresenteerde kennis, goeddeels uit het hoofd, kan presenteren.
C.L. – 1 april 2010

Complimenten,een waar document met deze podcasts.Het vluchtige van een radiouitzending is achterhaald.
H.d.H. – 28 maart 2010

Beste Feico, ga zo door mer die moooie serie verhalen. Ik leef altijd met de gedachte van Bilderdijk: In’t voorleden ligt het heden, in het nu, wat worden zal. Gechiedenis leert ons veel begrijpen van wat was, wat is en wat wordt. Hou vol.
H.T. – 19 jan. 2010

Je brief aan Jan Oudenaarden was zoals ik je ken: degelijk, grondig, doortimmerd, onderbouwd, onweerstaanbaar en waarschijnlijk moeilijk weerlegbaar.
H.D. – 3 jan. 2010

Ik woon en werk in India voor al ruim 2 jaar. Ik heb net je podcast ontdekt en ik vind het absoluut fantastisch! Beeld je in dat ik, in mijn auto vastzit tussen de koeien en olifanten, geniet van al je prachtige verhalen. Ik hoop dat je nog meer mooie afleveringen zal maken.
A.T. – 10 dec. 2009

Zojuist voor de eerste keer naar een hoorverhaaltje geluisterd. Grote klasse. Het was het verhaal over de 7 jarige oorlog. niks nieuws voor mij, maar heel prima. wat is je bron?? En ook heel prima gelezen. een kunst op zich.
C.H. – 13 nov. 2009

De kracht van “Hoor! Geschiedenis” vond / vind ik met name ook de herhaling, die u er steeds weer inweefde, zodat zo’n onderwerp echt beklijfde.
P.K. – 24 sept. 2009

Lekkere korte afleveringen om te beluisteren op de fiets naar mijn werk of in bed wanneer in de slaap niet kan pakken.
H.G. – 11 aug. 2009

U vertelt geschiedenis zoals mijn leraren dat vroeger op school deden. Met open mond luisteren naar de Slag bij Nieuwpoort.Wat jammer dat de huidige generatie dat mist.
28 juli 2009

Je programma is een ideale in-slaap-brenger….Je rustige verteltrant bewerkt dat, maar de volgende dag begin ik gewoon opnieuw en… dat betekent dat “your message” zelfs bij ouden-van-dagen beklijft.
P.K. – 9 juli 2009

Net voor het eerst een paar afleveringen beluisterd en ik moet zeggen: dat smaakt naar meer.
Ph.C. – 25 juni 2009

Op de middelbare school (gymnasium) heb ik me niet zo weten te interesseren voor geschiedenis, maar daar is nu verandering in gekokmen. Vooral de toegankelijkheid en levendigheid maken het zo leuk.
B.W. – 29 mei 2009

Altijd heb ik het idee gehad dat ik geen behoorlijk geschiedenisonderwijs heb gehad. Met deze serie maar ook met de 5-minutenuitzendingen wordt dit aardig bijgespijkerd.
P.R. – 11 mei 2009

Ik luister graag naar uw podcast “Hoorgeschiedenis”, ik vind het de perfecte opfrissing (en vaak ook aanvulling) voor alle dingen die ik van in de geschiedenisles op school vergeten was.
H.v.d.B. – 17 april 2009

Ik bewaar de hele serie op mijn mp-3 spelertje zodat ik in de komende vakantie het geheel nogmaals kan afluisteren. Dat komt omdat het geheugen niet al te goed meer is. (78 jaar ).
J.A. – 14 febr. 2009

De Russische medecursisten van V. leren allemaal om uiteenlopende redenen Nederlands. Ik begrijp dat er maar een plek in Moskou is waar dat gebeurt. En nu dankzij jou leren ze ze ook onze geschiedenis. Je zou een slechtere introductie kunnen krijgen als Rus.
W.V. – 28 jan. 2009

Ik begrijp nu ook beter waarom je voor een erg kalme, haast bestudeerde dictie hebt gekozen: je wilt een breed (en jong) publiek bereiken. Het roept in mij nog wel eens de ongeduldige Israeli wakker die roept ‘Jalla, jalla, opschieten, doorgaan, dit weet ik allemaal wel.’
A.d.V. – 9 dec. 2008

In een kort verhaal wordt compact een stukje geschiedenis weergegeven. Leuk en leerzaam.
J.H. – 21 nov. 2008

Boeiende vertellingen met interessante dwarsverbindingen naar de huidige tijd.
A.P. – 5 dec. 2007

Wij hebben de cursus met veel plezier gevolgd.
H. en L.J. – 4 dec. 2007

Ondanks uw relativeringen vind ik toch dat in Nederland een wat ongenuanceerd beeld over Duitsland en Preussen bestaat. Waarscheinlijk is het boek van Golo Mann ‘Deutsche Geschichte des 19. und 20. Jahrhunderts’ u wel bekennt. Daarin vond ik juist het ontstaan van Preussen heel mooi uitgelegd.
A.P. – 3 dec. 2007

Zeer infornatief, zorgvuldig gebracht, wellicht iets te makro. We zagen liever een wat kortere tijdsspanne, zodat de zaken wat meer kunnen worden uitgediept. Het enige wat ons gestoord heeft, kunt u niet helpen: dat is dat er altijd cursisten blijken te zijn die tijdens zo’n lezing willen doen blijken hoe veel zij zelf al aan kennis op het betreffende terrein hebben, zodanig dat zij de concentratie van de verteller storen.
T.H. – 30 nov. 2007

De combinatie van een globaal overzicht met hier en daar gedetailleerde informatie vond ik plezierig.
G.D. – 30 nov. 2007

Ik kon u goed volgen en vragen konden worden gesteld. Humor is ook niet onbelangrijk en die was er!
R.P. – 30 nov. 2007

Wat ik vroeger hier en daar geleerd heb werd opgefrist en aangevuld. Bovendien ontdekte ik hoe geschiedenis invloed heeft op het persoonlijke leven. Juist het verbanden leggen tussen verschillende feiten komt de duidelijkheid ten goede. (Ik weet uit het verleden dat niet iedereen dit prijs stelt en daarom meent dat er van de hak op de tak wordt gesprongen. Dat ligt dan mijns inziens wel aan de toehoorder.)
A.K. – 29 nov. 2007